Katten zijn gevoelige dieren en kunnen snel gestrest raken. Stress kan onder andere veroorzaakt worden door veranderingen in de gezinssituatie, veranderingen in huis, nieuwe geuren of objecten, reizen en verveling. Signalen van stress bij katten zijn onder andere verwijde pupillen, een verhoogde alertheid, overmatig likken en wegkruipen of verstoppen. Door een rustige, veilige en voorspelbare omgeving te creëren voor je kat kun je stress voorkomen en verminderen.
Hoe herken ik stress bij mijn kat?
Katten zijn goed in het verbergen van gevoelens. Het is daarom niet altijd even makkelijk om stress bij je kat te herkennen. Toch zullen er vaak subtiele veranderingen waar te nemen zijn in het gedrag van je kat waaraan je stress kunt herkennen.
Symptomen van stress bij katten zijn onder andere:
- Verwijde pupillen
- Verhoogde alertheid
- Sneller schrikken
- Overmatig likken
- Wegkruipen of verstoppen
- Aanhankelijkheid
- Minder naar buiten gaan (bij een buitenkat)
- Overmatig krabben
- Angstig of agressief gedrag
Stress herkennen aan de houding van een kat
Een kat met stress zal minder vaak (diep) slapen of een ontspannen houding aannemen. Een kat met stress zal een relatief groot deel van de dag in een alerte houding zitten, zoals op de eerste foto. De kat op de tweede foto heeft een meer ontspannen houding aangenomen.
Als jouw kat langdurig stress ervaart kan dit leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals blaasontsteking (waardoor katten sneller naast de kattenbak plassen), diarree, braken of kale plekken. Raadpleeg altijd een dierenarts als je kat gezondheidsproblemen heeft.
Oorzaken van stress bij katten
De volgende factoren kunnen (onder andere) stress bij katten veroorzaken:
- Verandering in de gezinssituatie (bijvoorbeeld een extra familielid of een extra huisdier)
- Verandering in huis (verhuizing, nieuwe meubels, etc.)
- Te weinig prikkels (verveling)
- Te veel prikkels (geluiden, drukte)
- Vakantie / reizen
- Te weinig ruimte hebben
- Geen fijne slaapplek hebben
- Angst voor huisgenoten/andere huisdieren
De oorzaak van stress bij katten is niet altijd eenduidig. Twijfel je over de oorzaak van stress bij jouw kat? Raadpleeg dan een dierenarts voor advies.
Stress bij katten verminderen en voorkomen
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om stress bij je kat te verminderen of te voorkomen. Probeer eerst vast te stellen wat de oorzaak is van stress bij jouw kat, op die manier kun je de oplossingen gerichter toepassen.
Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving
Katten hebben een veilige en comfortabele plek nodig om zich terug te trekken. Zorg voor voldoende rustige plekken in huis waar je kat zich kan terugtrekken, zonder prikkels zoals bijvoorbeeld felle lichten, harde geluiden of muziek. Verspreid door het huis heen bedjes, kussens of dozen waar je kat kan slapen.
Voorkom (onverwachte) veranderingen
Katten houden van routine, rust en stabiliteit en kunnen lastig omgaan met veranderingen. Probeer de omgeving van je kat zo stabiel mogelijk te houden en minimaliseer veranderingen. Verplaats de meubels zo min mogelijk en laat bij voorkeur de kattenbak, drinkbak en voederbak van je kat op dezelfde plek staan. Probeer ook niks te veranderen aan de plekken waar je kat graag slaapt.
Ga je een kamer verbouwen of anders inrichten? Zet je kat dan in een andere (vertrouwde) kamer waar alles hetzelfde blijft, en laat je kat daarna langzaam wennen aan de opnieuw ingerichte kamer.
Verplaats je kat zo min mogelijk
Probeer je kat zo min mogelijk te verhuizen. Af en toe een ritje naar de dierenarts is natuurlijk onvermijdelijk. Probeer in andere gevallen goed te overwegen of het verhuizen van je kat in het belang is van het welzijn van je kat. Als je een weekend van huis bent, is het in de meeste gevallen beter je kat thuis te laten en iemand langs te laten komen dan je kat voor een weekend naar een ander huis of pension te brengen.
Wees voorspelbaar en liefdevol
Katten willen graag weten waar ze aan toe zijn. Probeer in jouw reactie op je kat voorspelbaar en consequent te zijn. Straf je kat zo min mogelijk, bij voorkeur helemaal niet. Een kat weet vaak niet waarvoor hij gestraft wordt en dit kan stress veroorzaken. Het is beter om je kat te belonen voor goed gedrag en je altijd liefdevol op te stellen richting je kat. Op deze manier voelt je kat zich vertrouwd bij jou en zal de kans op stress afnemen.
Speel met je kat en voorkom verveling
Om stress door verveling te voorkomen is het belangrijk je kat voldoende te stimuleren. Dit kan door te spelen met je kat. Katten worden energiek van spelen en ervaren plezier, dit zal de kans op stress verlagen. Bij een binnenkat is speeltijd nog iets belangrijker dan bij een buitenkat, omdat binnenkatten over het algemeen minder prikkels ervaren van de omgeving.