Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » Waarom plast mijn kat in huis?

Waarom plast mijn kat in huis?

Je kat is altijd goed zindelijk geweest maar plast ineens buiten de kattenbak. Dat is erg vervelend, zowel voor je kat als voor jou, en je wil waarschijnlijk graag weten hoe je dit kan oplossen. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende oorzaken en geven we je tips om je kunt voorkomen en oplossen dat je kat in huis plast. We bespreken in dit artikel de volgende onderwerpen:

Allereerst is het belangrijk te realiseren dat het soms erg lastig te achterhalen is waardoor je kat in huis plast en hoe je dit het beste kunt oplossen. Belangrijk: plassen in huis kan niet afgeleerd worden door middel van straffen. Je kat plast ook nooit expres in huis om je te pesten! Het is altijd een uiting van een gezondheidsprobleem of een ander probleem. Door je kat te straffen zal hij hiervan stress ervaren, wat het probleem mogelijk alleen maar verergert.

Gaat het om sproeien of plassen?

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen of er sprake is van sproeien of plassen bij de kat. Het verschil is vrij duidelijk te herkennen, bij sproeien zal je kat recht naar achteren plassen met zijn staart omhoog. Bij plassen zal een kat een zittende houding aannemen en naar beneden plassen. Katten die sproeien doen dit om hun geur achter te laten en zo te communiceren met andere katten.

Dit artikel gaat over katten die buiten de kattenbak plassen, dit artikel gaat niet over sproeien bij katten.

Medische oorzaken & oplossingen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor jouw kat buiten de kattenbak plast. Grofweg kunnen we de oorzaken opdelen in medische oorzaken en niet medische oorzaken. Het is belangrijk om altijd eerst een eventuele medische oorzaak te (laten) onderzoeken wanneer je kat in huis plast.

Medische oorzaken

Blaasontsteking is een veel voorkomende oorzaak van plassen in huis. Let op, als je vermoed dat je kat een blaasontsteking heeft, neem dan altijd direct contact op met je dierenarts. Zeker bij katers kan een blaasontsteking levensgevaarlijk zijn. Het is dan van groot belang dat je er snel bij bent.

Gedraagt je kat zich ziek, eet of drinkt hij niet meer of is hij sloom, neem dan ook zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Mogelijke andere medische oorzaken naast de veel voorkomende blaasontsteking zijn: blaasgruis, suikerziekte, nierproblemen, gewrichtsproblemen en ouderdom.

Oplossingen bij Medische oorzaken

De eerste stap bij het onderzoeken van een eventuele medische oorzaak is vaak een urineonderzoek door je dierenarts.

In het geval dat het plassen in huis een medische oorzaak heeft, zal je dierenarts hiervoor de oplossing bepalen. In het geval van een blaasontsteking kan je dierenarts bijvoorbeeld een medicijn voorschrijven waardoor het probleem vermindert of verholpen wordt.

Wanneer je kat blaasgruis of suikerziekte heeft, zijn er wellicht naast medicijnen een aanpassing nodig in het dieet van je kat.

Niet medische oorzaken & oplossingen

Als er geen medische oorzaak is voor het gedrag van je kat, zou het veroorzaakt kunnen worden door tal van andere factoren. Hieronder noemen we de meest voorkomende niet medische oorzaken & oplossingen van buiten de kattenbak plassen:

Stress

Katten zijn erg gevoelig voor stress. Dit kan er toe leiden dat je kat niet (altijd) de kattenbak gebruikt om zijn behoeften te doen. Stress kan vaak ook tot blaasontsteking leiden.

Vermoed je dat stress de oorzaak is van het plassen buiten de bak, probeer er dan voor te zorgen dat je kat minder stress ervaart. Probeer je kat de aandacht te geven die hij nodig heeft. Zorg daarnaast voor voldoende leefruimte en zorg ervoor dat er niet te veel prikkels zijn. Prikkels die stress geven zijn onder andere harde geluiden, veel (vreemde) mensen, andere huisdieren, enzovoorts.

Verandering van omgeving

Ben je net verhuisd of is er een nieuwe kat in het huishouden bijgekomen? Of is er sprake van andere veranderingen in de omgeving van je kat? Het zou goed kunnen dat dit de oorzaak is van de plasproblemen bij jouw kat. Je kat moet misschien nog wennen aan de nieuwe omgeving, weet de kattenbak niet altijd goed te vinden, of durft niet naar de kattenbak te gaan en plast daarom buiten de bak.

Indien de omgeving de oorzaak is van het plassen buiten de bak, doe je er goed aan om de omgeving van je kat zo vertrouwd en rustig mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je je kat niet te veel verplaatst, voorkom onnodige veranderingen en zorg ervoor dat je veel aanwezig bent bij je kat om hem gerust te stellen.

Kattenbak

De eigenschappen van de kattenbak kunnen ook de boosdoener zijn van plassen in huis. We noemen hieronder een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je kat niet graag op de kattenbak plast:

  • De locatie van de kattenbak: mocht je kattenbak op een onrustige plek staan waar bijvoorbeeld vaak iemand langsloopt kan dat de oorzaak zijn dat je kat er niet graag op gaat. Zorg ervoor dat je kattenbak op een rustige plek staat.
  • Aantal kattenbakken: er wordt vaak aangeraden om 1 kattenbak meer in huis te nemen dan je katten hebt. Dus heb je bijvoorbeeld 2 katten, plaats dan 3 kattenbakken in huis, zodat er altijd eentje vrij en schoon is.
  • Hygiëne van de kattenbak: als je kattenbak niet fris is of niet fris ruikt, kan dit een reden zijn voor je kat om naast de bak te plassen. Zorg ervoor dat je je kattenbak dagelijks even schoon schept en 2 – 4 keer in de maand helemaal leeg haalt en schoonmaakt.
  • Toegankelijkheid van je kattenbak: indien je kattenbak te klein is voor je kat kan dit ervoor zorgen dat je kat niet goed in de kattenbak komt. Wij raden ook altijd aan om het toegangsdeurtje te verwijderen. Dit maakt de kattenbak toegankelijker en zorgt er ook voor dat er geen vieze geurtjes blijven hangen in de bak.
  • Kattengrit: Het soort kattengrit zou mogelijk ook een oorzaak kunnen zijn dat je kat niet graag op de kattenbak plast. Het zou kunnen lonen om het kattengrit aan te passen naar een andere soort. Let op, dit zou ook het probleem kunnen verergeren als je kat het kattengrit juist fijn vond.

De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als medisch advies en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerd dierenarts voor advies.