Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Hoelang je kat binnen houden na een verhuizing

Hoelang je kat binnen houden na een verhuizing

Katten zijn territoriale dieren en hechten zich vaak sterk aan hun eigen huis en omgeving. Een verhuizing kan daarom veel impact hebben op een kat. Veel eigenaren vragen zich daarom af hoelang je je kat het beste binnen kunt houden na een verhuizing.

Hoelang moet je kat binnen blijven?

Over het algemeen wordt aangeraden om je kat minimaal twee weken binnen te houden na een verhuizing. Hiermee geef je je kat de tijd om te wennen aan de nieuwe woning. Als je je kat te vroeg naar buiten laat in zijn nieuwe omgeving, kan hij gedesoriënteerd raken en in het ergste geval verdwalen. Daarom is het belangrijk je kat eerst een periode binnen te laten wennen, zodat hij zijn huis leert kennen en weet waar hij naar terug moet gaan als hij buiten is.

Wanneer is mijn kat gewend aan het nieuwe huis?

Hoe weet je of je kat gewend is aan zijn nieuwe huis? Let goed op het gedrag dat jouw kat vertoond in huis. Trekt je kat zich bijvoorbeeld nog veel terug op moeilijk bereikbare plekken, zoals onder de bank of onder het bed? Dit kan een teken zijn dat je kat zich nog niet helemaal thuisvoelt.

Ook als je je kat laag bij de grond met gespitste oren rond ziet snuffelen is dit een teken dat je kat nog bezig is de omgeving te verkennen. Dit houdt meestal in dat je kat zich de ruimte nog niet helemaal eigen gemaakt heeft.

Als je kat heftig reageert op onverwachte geluiden in huis, kan ook dit betekenen dat je kat nog niet helemaal gewend is aan alle nieuwe prikkels.

Het is een goed teken als je kat alle kamers van het huis meerdere keren gezien heeft en de weg moeiteloos lijkt te kunnen vinden in het nieuwe huis. Je kat is vaak helemaal gewend aan het nieuwe huis als hij een of meerdere favoriete plekjes heeft om te slapen en deze plekken goed weet te vinden.

Stapsgewijs aan de omgeving buiten wennen

Voelt je kat zich helemaal thuis in het nieuwe huis, dan kun je je kat toegang geven tot de buitenruimte. Wij raden aan om dit stap voor stap te doen, bijvoorbeeld door je kat in een afgezet stuk buiten te laten rondlopen, of maak gebruik van een tuigje. Op deze manier leert je kat de omgeving rond de voor- of achterdeur goed kennen, en krijgt hij de kans zijn eigen geur hier te verspreiden.

Wij raden aan om de eerste paar keren dat je kat naar buiten gaat er zoveel mogelijk bij te blijven, zodat je je kat goed in de gaten kan houden.

Merk je dat je kat zich vertrouwd voelt rond de voor- of achterdeur, dan kun je deze na een poosje je kat helemaal vrij laten zodat hij de rest van de omgeving kan gaan ontdekken.