Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » Een lange autorit maken met je kat

Een lange autorit maken met je kat

Ga je een lange autorit maken en neem je jouw kat mee? Lees hier waar je aan moet denken om de reis veilig en comfortabel te maken voor jouw harige vriend.

Als je een kat hebt en van plan bent om met de auto op reis te gaan, kan het meenemen van je kat een uitdaging zijn. Katten zijn namelijk sterk gehecht aan hun eigen omgeving. Ze kunnen angstig en gestrest raken wanneer ze uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn en de nodige maatregelen te treffen om de reis veilig en comfortabel te maken voor je kat. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het reizen met je kat in de auto.

Voorbereiding van je reis

Check de invoereisen

Als je over de grens gaat reizen is het belangrijk dat je kat voldoet aan de invoereisen van het land waar je naartoe gaat. Voor alle landen geldt dat je kat in het bezit moet zijn van een Europees dierenpaspoort. Daarnaast moet je kat geïdentificeerd zijn met een chip en gevaccineerd zijn tegen rabiës. Voor sommige landen gelden extra eisen. Controleer daarom altijd de invoereisen van het land waar je naartoe gaat. Lees meer over dit onderwerp op de website van de rijksoverheid.

Gebruik een geschikte reismand

Een reismand is de veiligste en meest comfortabele manier om je kat te vervoeren in de auto. Zorg ervoor dat de mand groot genoeg is voor je kat om rechtop te staan en dat je kat zich kan omdraaien. Plaats de reismand op een veilige plek waar deze niet kan bewegen of vallen. Geef je kat geen eten of drinken vlak voor de autorit en laat je kat niet vrij rondlopen in de auto. Plaats kussen of deken in de mand om het comfortabeler te maken voor je kat. Het kan helpen om een kussen of deken te gebruiken waar je kat thuis regelmatig op ligt om een vertrouwd gevoel te geven. Zorg ervoor dat de reismand goed geventileerd is en dat er voldoende frisse lucht binnenkomt.

Aandachtspunten tijdens de reis

Maak het je kat zo comfortabel mogelijk

Zet tijdens de reis de radio niet te hard, katten houden niet van harde geluiden. Zorg ervoor dat de blazers van de verwarming of airconditioning niet direct op de reismand gericht staan. Als je kat tijdens de rit gaat miauwen kun je het beste rustig en neutraal tegen de kat te praten, hem geruststellen en laten weten dat je er bent. Door het tonen van begrip en empathie kan je de band tussen jou en je kat versterken en ervoor zorgen dat hij zich veilig en geborgen voelt in jouw aanwezigheid.

Let goed op tijdens het pauzeren

Zorg ervoor dat tijdens het pauzeren de reismand altijd gesloten is wanneer je de autodeuren open doet. Zo krijgt je kat niet de mogelijkheid om snel weg te glippen. Laat je kat nooit alleen onbeheerd achter in de auto. Als de zon op de auto schijnt kan het in korte tijd erg heet worden in de auto.

Leg een handdoek in de mand bij lange ritten

Als je op een lange autorit gaat, is het belangrijk er rekening mee te houden dat je kat zijn behoeftes moet doen. Idealiter laat je je kat niet uit de reismand gedurende de hele reis. Zorg voor een handdoek in de mand waar je kat eventueel in kan plassen of poepen. Zodra je merkt dat je kat zijn behoeftes gedaan heeft doe je er goed aan de handdoek zo snel mogelijk te vervangen met een nieuwe handdoek. Zodoende blijft het mandje hygiënisch tijdens de reis en zal je kat zich prettig in het mandje voelen.

Zorg voor toegang tot eten en drinken bij lange ritten

Als je een lange autorit met je kat maakt is het belangrijk dat je kat zo nu en dan kan drinken of eten. Tijdens het rijden kun je wat brokjes in het reismandje neerleggen. Je kunt je kat het beste wat water geven tijdens een pauze. Probeer je kat in het mandje te houden en plaats voorzichtig een klein bakje met water. Voordat je weer gaat rijden kun je dit bakje het beste weghalen. Zo voorkom je dat het door het schudden van de auto overstroomt en in het mandje terecht komt. Zorg ervoor dat je de reismand alleen opent als de auto volledig gesloten is. Het is te alle tijde belangrijk te voorkomen dat je kat ontsnapt uit de auto.

Door deze tips in gedachten te houden kun je de autorit met je kat zo comfortabel mogelijk maken. Vergeet niet om je kat veel aandacht te geven en hem af en toe te belonen met een traktatie voor zijn goede gedrag.