Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » 6 tips om te voorkomen dat je kat te dik wordt

6 tips om te voorkomen dat je kat te dik wordt

Veel huiskatten in Nederland zijn te dik. Katten worden te dik als zij meer energie binnen krijgen dan ze gedurende de dag verbruiken. Doordat onze huisdieren niet zelf meer op zoek hoeven te gaan naar voedsel en dit vaak ook altijd beschikbaar is, bestaat er een risico dat je kat overgewicht krijgt.

Is mijn kat te dik?

Gemiddeld genomen wegen gezonde katten zo tussen de 3,5 – 4,5 kg. Dit is echter afhankelijk van het ras, sommige rassen zijn van nature groter en zwaarder dan andere rassen.

Wil je weten of jouw kat te dik is? Er zijn diverse aanwijzigingen voor overgewicht bij katten:

 • Je voelt een vetlaagje tussen de ribben en de vacht van je kat
 • De taille van je kat is niet zichtbaar
 • Je kat heeft een stevige hangbuik
 • Je kat loopt moeilijk
 • Je kat is kortademig
 • Je kat is lui

Tips om overgewicht te voorkomen bij katten

Er zijn verschillende manieren om overgewicht te voorkomen bij katten:

 1. Geef je kat een afgewogen hoeveelheid eten. Houd hierbij de richtlijnen aan op de verpakking. Houd hierbij in je achterhoofd dat deze richtlijnen vaak aan de ruime kant zijn en je wellicht iets minder moet geven dan aangeraden wordt.
 2. Geef je kat meerdere keren per dag een kleine portie eten. Dit werkt vaak beter dan in 1 of 2 keer een grotere portie. Overweeg eventueel om een automatische voederbak te kopen waarmee deze porties automatisch voorgeschoteld worden aan je kat.
 3. Zorg voor voldoende beweging. Buitenkatten hebben over het algemeen minder overgewicht dan binnenkatten, omdat zij gedurende de dag meer beweging krijgen. Overweeg om je kat naar buiten te laten om op deze manier overgewicht te voorkomen. Is dit geen optie, zorg dan voor voldoende speeltijd met je kat. Ook kun je je kat stimuleren te bewegen door een spelletje te maken van het voeren van je kat. Je kunt bijvoorbeeld de brokjes verstoppen door het huis, of in een kattenspeeltje verstoppen.
 4. Geef je kat geen tussendoortjes. Het is erg verleidelijk om je kat af en toe te verwennen met een lekker snoepje of natvoer. Je kat heeft dit echter niet nodig naast de normale droogvoer porties. Geef daarom zo min mogelijk tussendoortjes om daarmee je kat te helpen op gewicht te blijven.
 5. Beperk de toegang tot voedsel(resten). Zorg ervoor dat je kat geen toegang heeft tot het kattenvoer. Let er daarnaast op dat je kat geen voedselresten krijgt. De meeste katten zijn dol op vlees en melkproducten en zullen er zeker van smullen als zij de kans krijgen jouw voedselresten op te eten.
 6. Overweeg dieetvoer. Lukt het je niet om overgewicht bij je kat te voorkomen door bovenstaande tips, overweeg dan dieetvoer. Raadpleeg in dat geval altijd een dierenarts voor professioneel advies.

Helpen bovenstaande tips niet of maak je je zorgen over het overgewicht van je kat? Wellicht is er een medische oorzaak voor het overgewicht van je kat. Raadpleeg in dit geval altijd een dierenarts voor professioneel advies.

De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als medisch advies en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerd dierenarts voor advies.