In Nederland mag je zelf weten of je je kat laat castreren. Vaak wordt het aangeraden om je kat te laten castreren als je geen plannen hebt om een nestje met kittens te houden. Als je kat niet gecastreerd is heb je de kans dat je kat ongewenst drachtig raakt (in het geval van een poes) of een andere poes ongewenst drachtig maakt (als je een kater hebt). Castreren is dus een goede manier om te voorkomen dat er onverwachts een nestje komt.
Wat is castreren bij katten?
Soms wordt er wel eens gesproken over ‘sterilisatie’ bij poezen. Echter in de praktijk worden zowel poezen als katers gecastreerd. Bij het castreren van een kater verwijdert de dierenarts de testikels. Bij castratie van een poes verwijdert de dierenarts de eierstokken en eventueel de baarmoeder. Door de ingreep kunnen katten zich niet langer voortplanten.
Bij een castratie wordt je kat onder volledige narcose geopereerd door een dierenarts. Meestal is hiervoor een dagopname voldoende en mag je je kat dezelfde dag weer mee naar huis nemen.
Wat zijn de voordelen van het castreren van je kat?
Het castreren van je kat kan een positieve invloed hebben op het gedrag en welzijn van je kat. Sommige voordelen zijn alleen van toepassing bij een vrouwtjeskat (poes) of juist bij een mannetjeskat (kater).
- Poezen en katers die gecastreerd zijn hebben later minder kans op infecties, kanker of andere aandoeningen aan de voortplantingsorganen.
- Een poes wordt niet langer meer krols na de castratie. Dit kan een groot voordeel zijn voor het welzijn van je poes. Krolsheid geeft ongemak voor je poes, zij kan zich hierdoor rusteloos of gestrest voelen. Een gecastreerde poes kan vaak rustiger buiten rondlopen zonder te veel de aandacht van mannetjes katten te trekken.
- Castreren zorgt voor een kleinere kans op weglopen. Niet gecastreerde poezen en katers trekken er graag op uit. Hierbij is het risico dat je kat de weg terug niet meer kan vinden of er een ongeluk gebeurd. Gecastreerde katten blijven doorgaans dichter bij huis.
- Met het castreren van je poes voorkom je geluidsoverlast. Krolse poezen kunnen behoorlijk veel lawaai maken. Een krolse poes probeert de aandacht van mannelijke soortgenoten te trekken door langdurig en hard te miauwen. Als jouw kat buitenkomt kan dit behoorlijk veel overlast geven voor omwonenden. Door je poes te castreren voorkom je dit en hou jij je buren te vriend.
- Castratie vermindert de kans op besmettelijke ziektes, zoals kattenaids en kattenleukemie. Deze ziektes worden overgedragen tijdens bijvoorbeeld een vechtpartij tussen twee katten. Dergelijke vechtpartijen komen minder vaak voor bij gecastreerde katten.
- Niet gecastreerde katers kunnen soms sproeien, dit komt voor buitenshuis, maar helaas ook binnenshuis. Dit is een manier om territorium af te bakenen voor andere katten. Hierbij sproeit je kat in een horizontale straal tegen bijvoorbeeld een muur aan. Dit wil je echt voorkomen!
Wat zijn de nadelen van het castreren van je kat?
Naast de vele voordelen zijn er ook een aantal mogelijke nadelen waar rekening mee gehouden dient te worden bij de beslissing of je je kat laat castreren.
- Alhoewel dit weinig voorkomt, bestaat er altijd een kans op complicaties bij de chirurgische ingreep die nodig is om je kat te laten castreren.
- Gecastreerde katten hebben soms de neiging minder actief te zijn en meer te eten, waardoor gewichtstoename op de loer ligt. Lees meer over dit onderwerp in ons artikel over katten en overgewicht.
- Gecastreerde katten kunnen mogelijk ander gedrag vertonen dan voordat zij gecastreerd waren. Dit heeft vaak te maken met de verandering in de hormoonhuishouding van de kat. Het veranderde gedrag van je kat kan even wennen zijn. Vaak wordt de gedragsverandering van katten veroorzaakt door castratie echter als positief ervaren.
- Tot slot zijn de kosten voor castratie een mogelijk nadeel. De ingreep moet uitgevoerd worden bij een dierenarts en dit kost geld voor de eigenaar. Daartegenover staat dat een ongepland nestje met kittens ook geld kost, wellicht wel meer dan een eenmalige ingreep. Bekijk hier een overzicht van alle kosten van het houden van een kat. Overweeg je een verzekering af te sluiten voor je kat, realiseer je dan dat de meeste verzekeraars castratie niet op hebben genomen in de basisverzekering.
Welke leeftijd kan ik mijn kat castreren?
De meeste katten worden gecastreerd op jonge leeftijd, meestal als ze zo tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Je kat is dan op de leeftijd van een ‘puber’. Je kunt je kat ook op latere leeftijd laten castreren. Houd er wel rekening mee dat de meeste katten (zowel poezen als katers) vruchtbaar zijn vanaf een leeftijd van 4 tot 6 maanden.
De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als medisch advies en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerd dierenarts voor advies.