Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » Hoe oud wordt een kat?

Hoe oud wordt een kat?

Gemiddeld genomen worden huiskatten zo’n 14 jaar oud. Hoe oud een kat wordt hangt onder andere af van ras, genen, verzorging en gezondheid. Daarnaast worden binnenkatten vaak ouder dan buitenkatten.

Bepaalde kattenrassen zoals de Siamees en Burmees worden ouder dan bijvoorbeeld de veelvoorkomende Europese Korthaar. Maar er zijn ook rassen die juist minder oud worden dan de gemiddelde kat. Sommige kattenrassen zijn gevoeliger voor bepaalde ziektes en aandoeningen dan andere katten. Zo hebben Perzische katten bijvoorbeeld vaker ademhalingsproblemen door de vorm van hun gezicht.

Ook hebben de genen van de kat invloed op zijn levensverwachting. Hadden de ouders en voorouders van de kat sterke en gezonde genen, dan is de kans groter dat de kat ouder wordt.

De verzorging en de gezondheid van een kat zijn misschien wel de belangrijkste factoren die de levensverwachting kunnen beïnvloeden. Katten die niet zijn ingeënt, niet voldoende eten of ongezond eten hebben meer kans om vroegtijdig dood te gaan. Daarnaast kunnen (erfelijke) ziektes en aandoeningen de levensverwachting van een kat aanzienlijk verkorten.

Tot slot worden binnenkatten gemiddeld genomen ouder dan buitenkatten. Buitenkatten worden vaker blootgesteld aan andere dieren, verkeer en eventuele ziektes waardoor zij meer kans hebben om vroegtijdig dood te gaan.

De oudste kat ter wereld werd 38 jaar

Ondanks dat de gemiddelde leeftijd van katten 14 jaar oud is, worden katten regelmatig een stuk ouder. Een vierde van de katten wordt ouder dan 17 jaar! De oudste kat is volgens het Guinness book of Records 38 jaar en 3 dagen oud geworden.

In welke levensfase zit mijn kat?

Net als bij mensen kunnen katten worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. In onderstaande tabel zie je bij welke levensfase een bepaalde leeftijd ingedeeld wordt.

LeeftijdLevensfase
0 tot 6 maandenKitten
7 maanden tot 2 jaarJunior
3 tot 6 jaarVolwassen
7 tot 10 jaarMiddelbaar
11 tot 14 jaarSenior
15 jaar en ouderBejaard
Levensfases van katten

Kenmerken van een oudere kat

Katten worden naarmate ze ouder worden steeds minder vitaal. Je kat heeft meer kans op kwalen vanaf de middelbare levensfase. Veel voorkomende veranderingen die je veel ziet bij oudere katten zijn:

  • Stijfheid
  • Moeite/pijn bij bewegen
  • Minder goed horen, zien, ruiken of proeven
  • Kwaliteit van de vacht verslechterd
  • Minder drinken
  • Minder eten

Sommige van deze veranderingen zijn relatief onschuldig en horen bij het ouder worden. Zie je je kat echter plots hard achteruit gaan of maak je je zorgen over de gezondheid van je kat, neem dan altijd contact op met een dierenarts.