Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » Braken of overgeven bij katten

Braken of overgeven bij katten

Net als mensen zullen katten soms moeten overgeven. Als dit sporadisch gebeurt is dit vaak onschuldig, maar braakt je kat vaak dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

Let op: wij raden aan onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts als jouw kat; futloos is, bloed opbraakt, koorts heeft, een bolle buik heeft, niet eet of drinkt of juist veel drinkt en plast. 

In dit artikel bespreken we de volgende oorzaken van braken en de bijbehorende oplossingen:

Braken door een haarbal

Als jouw kat gaat overgeven door een haarbal, zie je vaak dat hij eerst knabbelt aan bijvoorbeeld (katten)gras of een andere plant, om hiermee het braken op te wekken. Vervolgens zul je je kat meerdere keren zien kokhalzen en komt langzaam de haarbal naar boven.

Oplossing

Haarballen zijn niet altijd helemaal te voorkomen, maar je kan je kat wel een handje helpen om minder haarballen te produceren. Regelmatig borstelen van de vacht van je kat zorgt ervoor dat er minder haren loskomen als je kat zijn vacht gaat wassen. Zorg daarnaast dat je kat toegang heeft tot bijvoorbeeld (katten)gras. Tot slot bestaan er anti-haarbalpasta’s die je eventueel zou kunnen geven aan je kat ter voorkoming van haarbalvorming.

Braken door te snel eten

Oorzaak

Katten die te snel eten zouden hierdoor kunnen gaan overgeven. Schrokt je kat zijn eten naar binnen en geeft hij direct daarna over? Misschien is de oorzaak hiervan het te snel eten en wordt hierdoor de maag van jouw kat overprikkeld. 

Als te snel eten de oorzaak is, zie je soms dat je kat na het overgeven het braaksel weer opeet.

Oplossing

 • Geef meerdere kleine porties voer verspreid over de dag, in plaats van in één keer een grote portie.
 • Zorg voor een rustige omgeving waarin je kat kan eten, zonder andere katten die mogelijk het voer kunnen afpakken.
 • Geef kleinere brokjes. 
 • Geef je kat geen voer direct uit de koelkast maar laat het op kamertemperatuur komen.

Braken door verkeerd voedsel

Oorzaak

Net als bij mensen kan een kat overgeven als hij iets verkeerd heeft gegeten. Dit kan bijvoorbeeld bedorven eten zijn, restjes uit de afvalbak of ander voedsel waar katten niet tegen kunnen zoals giftige planten. Meestal zul je in zulke gevallen merken dat je kat eenmalig of enkele keren overgeeft en daarbij eventueel tijdelijk diarree heeft.

Oplossing

Zorg ervoor dat je kat geen toegang heeft tot voedsel of voedselrestjes die niet voor je kat bedoeld zijn. Ook al lijkt het vaak alsof je kat niets liever te eten krijgt dan vers vlees, vis of melk, deze producten zijn vaak niet gezond voor jouw kat om te eten. Je doet er het beste aan om je kat alleen kattenvoer te geven.

Braken door een medische oorzaak

Oorzaak

Er zijn verschillende medische oorzaken voor overgeven bij katten. Voorbeelden hiervan zijn: 

 • Parasieten
 • Obstipatie
 • Maagontstekingen
 • Darmontstekingen
 • Leverproblemen
 • Urine- en blaasproblemen
 • Een tumor
 • Nierproblemen
 • Langdurige stress

Oplossingen

Indien je vermoedt dat er een medische oorzaak ten grondslag ligt aan het overgeven bij jouw kat, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts voor deskundig advies. De dierenarts kan lichamelijk onderzoek doen en daarbij indien nodig een bloedonderzoek, echo of endoscopie uitvoeren. Op deze manier zal de dierenarts een diagnose proberen te stellen.

De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als medisch advies en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerd dierenarts voor advies.