Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » 3 tips om je kat terug naar huis te lokken

3 tips om je kat terug naar huis te lokken

Gaat jouw kat naar buiten maar lukt het niet altijd om je kat op het gewenste tijdstip weer binnen te roepen? Wil je weten hoe je jouw kat terug naar huis lokt? Er zijn een paar handige tips om dit voor elkaar te krijgen.

  1. Zorg voor een duidelijk en regelmatig voedingsschema
  2. Lok je kat met het geluid van brokjes
  3. Conditioneer je kat met het geluid van een belletje

Zorg voor een duidelijk en regelmatig voedingsschema

Op het moment dat jij je kat iedere dag op dezelfde tijdstippen te eten geeft, gaat je kat na verloop van tijd dit ritme herkennen en opslaan in zijn geheugen. Je zult zien dat je kat onthoudt rond welk tijdstip hij zijn eten krijgt en zal rond die tijd sneller geneigd zijn terug naar huis te komen.

Stel je geeft je kat altijd om 18:00 uur te eten, dan zullen de meeste katten tussen 16:00 uur en 19:00 uur weer terug naar huis komen.

Lok je kat met het geluid van brokjes

Katten hebben een uitstekend gehoor en zullen bepaalde geluiden associeren met het krijgen van eten. Zo zie je bijvoorbeeld dat katten het geluid vaak herkennen van schuddende brokjes in de zak, of het geluid van het openen van de zak met brokjes. Sommige katten zullen zelfs het geluid herkennen van het opendoen van het kastje waar hun voer in staat.

Je kunt hier handig gebruik van maken als je kat buiten is en je wil hem naar binnen lokken. Als je kat niet al te ver van huis is en hij hoort het geluid van de zak met brokjes, zul je zien dat hij vaak op het geluid af zal komen. Geef je kat als hij eenmaal binnen is ook daadwerkelijk te eten, zodat je kat dit geluid blijft associeren met het krijgen van voedsel.

Conditioneer je kat met het geluid van een belletje

Mochten bovenstaande tips niet voldoende werken, dan is er nog een andere manier om je kat terug naar binnen te halen. Je kunt proberen je kat te conditioneren met het geluid van bijvoorbeeld een belletje, of een ander voorwerp dat geluid maakt.

Conditioneren werkt als volgt: iedere keer als jij je kat iets lekkers te eten geeft rinkel dan het belletje. Dit kun je doen bij het geven van normale brokjes of bijvoorbeeld een lekkernij zoals natvoer of snoepjes. Het geluid van het belletje slaat jouw kat op in zijn geheugen. Herhaal deze handeling consequent zodat jouw kat het geluid van het belletje gaat koppelen aan het krijgen van iets lekkers.

Na verloop van tijd zul je merken dat je kat het geluid van het rinkelende belletje heeft gekoppeld aan het krijgen van iets lekkers. Op deze manier kun je je kat naar binnen lokken door met het belletje te rinkelen. Is je kat verder van huis dan kun je ook door de buurt lopen met het rinkelende belletje om je kat te zoeken.

Let op: geef ook in dit geval je kat altijd de lekkernij zodat je kat het geluid blijft koppelen aan het lekkere eten.

Lees ook ons artikel over je kat voor het eerst naar buiten laten gaan na een verhuizing.