De meeste katten gruwelen van water en zullen niet graag een duik nemen. Maar waarom houden katten eigenlijk niet van water?
Er zijn verschillende theorieën over waarom katten niet van water houden. Deze bespreken we hier.
Vroeger leefden katten in een droog klimaat
De voorouders van onze huidige huiskatten schijnen in een droog klimaat te hebben geleefd waar weinig water was. Hierdoor hadden zij weinig ervaring met veel water en zijn ze hier van nature vrij onbekend mee. Onbekend maakt onbemind, dus dit zou een reden kunnen zijn dat de meeste katten water liever vermijden.
De vacht van een kat neemt veel water op
Katten besteden veel tijd aan het onderhouden van hun vacht. Door al dat poetsen is over het algemeen de vacht van een kat veel minder vet dan de vacht van bijvoorbeeld andere dieren.
Een vacht die minder vet bevat, neemt relatief veel water op. Hierdoor zal een kat die in het water valt relatief veel water opnemen in zijn vacht, waardoor het langer duurt voordat de vacht weer opdroogt.
Een natte vacht is koud en zwaar
Als de vacht van een kat nat wordt, is de kans dat zijn lichaamstemperatuur daalt groter, zeker als er bijvoorbeeld een frisse wind staat. Een kat kan hierdoor onderkoeld raken.
Tot slot is een natte vacht een stuk zwaarder dan een droge vacht. Dit maakt dat een kat minder snel en wendbaar is met een natte vacht, en dus een makkelijkere prooi voor roofdieren.