Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Hoe verzorg je de vacht van je kat?

Hoe verzorg je de vacht van je kat?

Zoals de meeste katteneigenaren waarschijnlijk wel weten, zijn katten uitstekend in staat om hun eigen vacht goed te verzorgen. Katten zijn van nature erg hygiënisch en besteden over het algemeen een aanzienlijk deel van de dag aan het wassen van hun vacht.

Hoe zij dit doen en hoe jij hier een handje bij kunt helpen lees je in dit artikel.

Waarom verzorging van de vacht belangrijk is

Om het lichaam te beschermen tegen kou, regen en vuil hebben de meeste kattenrassen een dikke, volle vacht. De bovenste laag van deze vacht is waterafstotend.

Een kat wast zichzelf regelmatig om deze waterbestendige functie van de vacht en huid te behouden. Daarnaast voorkomt een kat met een regelmatige poetsbeurt het vormen van klitten. Eventuele klitten kunnen de isolerende functie van de vacht verminderen.

Ook zorgt regelmatig poetsen ervoor dat eventuele geuren van de vacht verdwijnen. Dit was vooral bij de voorouders van onze huidige huiskat van groot belang. Roofdieren kunnen schone katten zonder geur minder goed vinden dan stinkende katten. Alle reden dus voor de voorouders van jouw kat om zich zo goed mogelijk te wassen. En dat gedrag zit er nog steeds in.

Hoe wast een kat zichzelf?

Katten wassen zichzelf regelmatig en doen dit op een systematische wijze. Ze zijn erg lenig en kunnen bijna overal bij. Zelfs hun gezicht wassen ze. Dit doen ze door hun voorpootje nat te maken en hiermee over hun gezicht te vegen.

Katten hebben een borstelachtige, ruwe tong, waarmee ze uitstekend in staat zijn hun vacht goed schoon te maken.

Wist je dat katten gemiddeld één derde deel van de dag bezig zijn met zichzelf schoonmaken?

Hoe kan ik mijn kat helpen bij de verzorging van zijn vacht?

Bij de meeste kortharige kattenrassen, zoals de veelvoorkomende Europese korthaar, is het meestal niet nodig om je kat te helpen bij de verzorging van zijn vacht. Bij langharige kattenrassen, zoals de Noorse Boskat, is het aan te raden je kat regelmatig te borstelen. Hiermee voorkom je klitten in de vacht van je kat.

Heeft je kat veel last van haarballen, dan is het aan te raden je kat regelmatig te borstelen. Hiermee zorg je ervoor dat er minder haren in de maag van je kat terecht komen tijdens de poetsbeurten en verklein je de kans op haarballen.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn kat in bad doen?

Over het algemeen is het niet aan te raden om je kat in bad te doen. Zoals hierboven beschreven is een kat uitstekend in staat zichzelf schoon te houden. Katten houden niet van water en je zult je kat er dan ook niet blij mee maken om hem in bad te doen. Alleen in het uiterste geval dat je kat erg vies is en daardoor zichzelf niet meer schoon kan krijgen, kun je je kat eenmalig in bad doen.

Waarom likt mijn kat zichzelf overmatig?

Zoals eerder genoemd zijn katten vaak een derde van de dag bezig met het schoonhouden van hun vacht. Likt jou kat zichzelf extreem veel en ontstaan er zelfs kale plekken? Dit is een teken dat je kat een gezondheidsprobleem kan hebben.

Veelvoorkomende oorzaken van overmatig likken bij katten zijn: vlooien, jeuk, pijn in het lichaam, huidproblemen of stress. Als je vermoed dat je kat zichzelf overmatig likt, raadpleeg dan altijd je dierenarts.