Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Verhuizen met je kat: wennen aan een nieuw huis

Verhuizen met je kat: wennen aan een nieuw huis

Een verhuizing is voor een kat vaak een stressvolle gebeurtenis. Katten hechten aan een stabiele, veilige omgeving en kunnen van slag raken als deze omgeving plotseling verandert. Wees hier bewust van en neem de juiste maatregelen.

Wij nemen je mee in ons stappenplan om het jouw kat zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de verhuizing. Hiermee voorkom je onnodige stress bij je kat!

In dit artikel lopen we de volgende onderwerpen met je door:

 1. Voorbereiden op de verhuizing
 2. Tijdens de verhuizing
 3. Na de verhuizing

1. Voorbereiden op de verhuizing

Niet alleen de verhuizing en het nieuwe huis zelf kan spannend zijn voor je kat. Ook de voorbereiding op de verhuizing kan voor een kat stressvol zijn. Bijvoorbeeld omdat meubels verplaatst worden of er meer lawaai is in huis. Let daarom op de volgende zaken:

 • Zorg voor behoud van een vertrouwde omgeving
 • Houd vaste routines aan
 • Laat je kat wennen aan het reismandje

Zorg voor behoud van een vertrouwde omgeving

Zorg er tijdens de voorbereiding van de verhuizing voor dat je kat zo lang mogelijk in een rustige en vertrouwde omgeving kan verblijven. Kies daarvoor (een deel van) een kamer uit waar je kat het liefst is. Probeer deze plek zo lang mogelijk hetzelfde te houden en de meubels niet te verplaatsen.

Maak eventueel de leefruimte van je kat tijdelijk kleiner. Dit doe je door de kamers die je al hebt klaargemaakt voor de verhuizing af te sluiten voor je kat. Hierdoor krijgt je kat zo min mogelijk mee van de aanstaande veranderingen.

Houd vaste routines aan

Probeer tijdens de voorbereiding van je verhuizing (en ook na de verhuizing) de vaste routines voor je kat hetzelfde te houden. Voer je kat op dezelfde tijdstippen als normaal en zorg voor voldoende aandacht voor en speeltijd met je kat.

Laat je kat wennen aan het reismandje

Indien je kat nog niet (vaak) in het reismandje heeft gereisd doe je er goed aan om je kat vast te laten wennen aan het mandje. Zet de mand in de ruimte waar je kat vaak is zodat je kat kan wennen aan de geur en aanwezigheid van het mandje. Zo leert je kat dat het mandje een vertrouwde en veilige plek is, dit zal je kat helpen tijdens de verhuizing.

Tijdens de verhuizing

 • Houd je kat zoveel mogelijk weg van de verhuizing
 • Zorg voor een veilige overtocht

Houd je kat zoveel mogelijk weg van de verhuizing

Op de dag van de verhuizing doe je er goed aan je kat zoveel mogelijk weg te houden van alle rumoer en bewegingen in huis. Houd je kat opgesloten in een kamer in je oude huis met een aantal vertrouwde spulletjes, en uiteraard zijn voer, drinken en een kattenbak. Zorg er daarnaast voor dat de verhuizers deze kamer (en jouw kat) met rust laten.

Probeer in het nieuwe huis je kat ook in een kleine ruimte te houden waar zo min mogelijk mensen en spullen langskomen.

Zorg voor een veilige overtocht

Verhuis je kat als laatste zodat hij zo min mogelijk tijd in het reismandje hoeft door te brengen. Zet het reismandje ergens in je auto waar het niet kan omvallen en zorg dat er niet te veel tocht op het reismandje staat. Rijd voorzichtig en plaats eventueel een doek over de reismand om zo de prikkels van buiten weg te houden bij je kat.

Na de verhuizing

 • Gefaseerd kennismaken met het nieuwe huis
 • Je kat naar buiten laten

Gefaseerd kennismaken met het nieuwe huis

Als je verhuist naar een wat groter huis met meerdere kamers doe je er goed aan je kat hier in fases aan te laten wennen. Laat je kat bijvoorbeeld de eerste nacht in een kleine ruimte met zo veel mogelijk vertrouwde spulletjes. Laat daarna je kat langzaam en in stappen wennen aan de andere ruimtes in je huis.

Zorg ervoor dat je voldoende bij je kat bent als deze in een afgesloten ruimte zit en houd zoveel mogelijk de vaste routines aan.

Je kat naar buiten laten

Als je je kat naar buiten wil laten gaan kun je hier het beste minimaal 2 weken mee wachten na een verhuizing. Indien je kat erg moet wennen aan de nieuwe omgeving en nog niet helemaal zichzelf is na 2 weken, kun je hier beter nog een aantal weken bij optellen. Je kunt je kat het beste stapsgewijs laten wennen aan de omgeving buiten.

Denk naast bovenstaande tips nog aan de volgende algemene tips:

 • Vergeet niet je adres te wijzigen die gekoppeld zit aan de chip van je kat
 • Gebruik eventueel een feromoonverdamper om je kat te kalmeren tijdens de verhuisperiode.
 • Breng alle verhuizers op de hoogte van de plek waar je kat zich bevindt en vraag ze om de betreffende ruimte niet binnen te gaan.