Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Moet ik mijn kat verzekeren?

Moet ik mijn kat verzekeren?

Het hangt af van jouw persoonlijke situatie (en die van je kat) of het slim is om een huisdierenverzekering af te sluiten. Heb je voldoende spaargeld om een onverwachte rekening van de dierenarts te kunnen betalen en ben je hier toe bereid? Dan is een verzekering waarschijnlijk niet nodig. Heb je dit niet en wil je voorkomen dat je de eventuele ziektekosten voor je kat niet kunt betalen? Dan is het afsluiten van een huisdierenverzekering aan te raden.

In deze blog zullen we je meer vertellen over het verzekeren van je kat:

Wat is een huisdierenverzekering?

Met een huisdierenverzekering verzeker je onverwachte kosten voor de gezondheidszorg van je huisdier. Heel simpel gezegd kun je het vergelijken met onze zorgverzekering. De polisvoorwaarden en daarmee dekking van een huisdierenverzekering verschilt per verzekeraar.

Let op: een huisdierenverzekering verzekert geen schade die door jouw huisdier veroorzaakt is, bijvoorbeeld een vaas die omvalt of een bank die schade heeft door krabben.

Over het algemeen dekt een huisdierenverzekering alleen onvoorziene medische kosten. Dit betekent bijvoorbeeld dat jaarlijkse vaccinaties vaak niet vergoed worden. Bekende aandoeningen of ziektes worden vaak ook niet vergoed. Ook is er vaak sprake van een eigen risico bij het claimen van schade.

Is een kattenverzekering nodig?

Of het nodig is een huisdierenverzekering af te sluiten voor jouw viervoeter is afhankelijk van jouw situatie. Sommige onverwachte ziektekosten kunnen hoog oplopen. Zo lopen de kosten voor het verhelpen van een gebroken poot al snel boven de €1.000,-. De ziektekosten bij een chronische ziekte of afwijking kan in het slechtste geval zelfs meerdere duizenden euro’s kosten.

Ben je hier financieel op voorbereid en heb je voldoende spaargeld om dergelijke kosten te betalen? Ben je ook bereid om dit spaargeld uit te geven aan je kat? In dat geval raden we je aan om geen huisdierenverzekering af te sluiten. Namelijk: in de meeste gevallen zul je meer geld uitgeven aan de premie van de verzekering dan de uiteindelijke gezondheidskosten van je kat. Echter, als je pech hebt kunnen de kosten voor de gezondheidszorg van je kat enorm oplopen en hoger zijn dan de totale premie die je betaalt.

Heb je geen voldoende spaargeld om dergelijke uitgaven te bekostigen, of wil je niet voor een dilemma komen te staan hoeveel geld je over hebt voor de genezing van je kat? Dan raden we je aan een huisdierenverzekering af te sluiten.

Ik heb zelf al jaren een huisdierenverzekering voor Herbert omdat ik er van verzekerd wil zijn dat hij de juiste zorg krijgt die eventueel nodig is als er iets gebeurd. Ik wil niet voor het dilemma komen te staan dat ik moet kiezen tussen geld of mijn kat.

Wat kost een huisdierenverzekering?

Je kunt een verzekering afsluiten vanaf ongeveer €12,50 per maand. De hoogte van de premie voor een kattenverzekering verschilt echter per aanbieder. De premies zijn vaak hoger voor oudere katten en raskatten. Als je daarbij aanvullende pakketten afneemt kunnen de kosten verder oplopen tot tientallen euro’s per maand.

Houd er rekening mee dat veel verzekeraars een maximale vergoeding per jaar hanteren.

Veelgestelde vragen over kattenverzekering

Tot welke leeftijd kan ik mijn kat verzekeren?

De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren een maximum leeftijd waarop je jouw kat kunt verzekeren. Vaak is de maximale leeftijd dat je je kat nog kunt verzekeren 6 of 7 jaar. Verzekeraars gaan er vanuit dat de medische kosten voor een kat steeds hoger worden naarmate deze ouder wordt. Daarom is het bij veel verzekeraars niet mogelijk een oudere kat te verzekeren. Bij sommige verzekeraars kun je katten van alle leeftijden verzekeren.

Hoeveel kost een kat per jaar?

De kosten voor een eventuele verzekering zijn slechts één onderdeel van wat een kat per jaar kost. Check hier de totale kosten van het houden van een kat.