Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » Waarom spinnen katten?

Waarom spinnen katten?

Elke kattenliefhebber herkent het rustgevende geluid van een spinnende kat. Als je kat lekker op je schoot ligt of je aait je kat, wordt je vaak beloond met het spinnende geluid van je kat. Spinnen is een soort knorrend geluid, bij de ene kat luider te horen dan bij de andere kat.

Maar waarom spinnen katten eigenlijk? Er zijn verschillende theorieën over die we in dit artikel zullen belichten.

  1. Katten spinnen als uiting van tevredenheid
  2. Katten spinnen als communicatiemiddel
  3. Katten spinnen om zichzelf te genezen of gerust te stellen

Katten spinnen als uiting van tevredenheid

De meest bekende reden voor spinnen bij katten is als je kat tevreden is en geniet iets, zoals aandacht of aanraking. Een kat begint bijvoorbeeld met spinnen als je je kat aait of als je kat lekker op schoot komt liggen. Je kat begint te spinnen als uiting van tevredenheid en genot.

Katten spinnen als communicatiemiddel

Volgens theorieën gebruiken katten spinnen ook als communicatiemiddel; met soortgenoten onderling, met mensen, of bijvoorbeeld met hun pasgeboren kittens.

Communiceren met soortgenoten

Als katten elkaar tegenkomen kunnen zij spinnen gebruiken als communicatiemiddel, bijvoorbeeld om ‘hallo’ te zeggen. Of zij kunnen elkaar laten weten elkaar te vertrouwen door middel van het rustgevende spinnende geluid. Hiermee zeggen zij als het ware tegen elkaar: ik ga je niet aanvallen.

Communiceren met mensen

Een andere theorie belicht dat katten spinnen gebruiken om te communiceren met mensen. Het zou kunnen dat katten hebben geleerd dat mensen reageren op spinnen. Een kat zou spinnen dus ook kunnen gebruiken om jouw aandacht te trekken, of om aan te geven dat je ergens mee door moet gaan, bijvoorbeeld met aaien.

Communiceren met kittens

Pasgeboren kittens zijn blind en doof. Moederpoezen hebben daarom een manier gevonden om met hun pasgeboren kroost te communiceren: via spinnen. De theorie luidt dat de kittens de trillingen van het spinnen voelen en zo weten waar ze de tepels van hun moeder kunnen vinden. Bovendien stimuleren deze trillingen de productie van de melk bij de moederpoes.

Katten spinnen om zichzelf te genezen of gerust te stellen

Deze theorie is nog iets minder bekend maar is zeker een interessante theorie. Katten zouden namelijk spinnen om zichzelf gerust te stellen bij pijn of angst, om zo eventuele stress te verminderen. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat katten tijdens hun eigen bevalling spinnen om zichzelf gerust te stellen.

Daarnaast zou het spinnen geneeskundige krachten hebben. Een voorbeeld is dat bij botbreuken de trillingen van het spinnen zouden helpen bij de genezing van de botten. Of dit echt zo is, is nog niet bewezen.