Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Hoe vaak moet je de kattenbak schoonmaken?

Hoe vaak moet je de kattenbak schoonmaken?

De kattenbak verversen: niet het favoriete klusje van de meeste katteneigenaren. Toch is het heel belangrijk om dit regelmatig en zorgvuldig te doen zodat je kat altijd een schone en fijne plek heeft om zijn behoeftes te doen. Als een kattenbak niet goed schoon is kan dit een reden zijn dat je kat buiten de bak gaat plassen, dit wil je liever voorkomen!

De wijze waarop en regelmaat waarmee je de kattenbak moet verschonen verschilt soms enigszins per type kattenbakvulling dat je gebruikt. In dit artikel gaan we daar verder op in. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

Hoe vaak je kattenbak verschonen?

  1. Dagelijks de ontlasting en urine uitscheppen
  2. Twee keer per maand de kattenbakvulling vervangen
  3. Één keer per maand de bak grondig schoon maken

Dagelijks scheppen

Om de kattenbak zo hygiënisch mogelijk te houden is het aan te raden dagelijks de urine (indien mogelijk) en de ontlasting uit de kattenbak te scheppen. Je kat zal je hier dankbaar voor zijn want op deze manier blijven er geen nare geurtjes in de kattenbak hangen, en zal je kat minder snel naast de bak plassen.

Bij klonterend grit is het aan te raden om regelmatig wat extra grit toe te voegen aan de kattenbak. Doordat de urine klonten vormt en je deze klonten uit de bak schept, neemt de hoeveelheid grit sneller af dan bij andere typen vulling.

Kattenbakvulling vervangen

Omdat je bij sommige typen kattenbakvulling de urine niet goed uit de kattenbak kunt scheppen is het belangrijk de volledige inhoud van de kattenbak zo nu en dan te verversen. We raden aan dit zeker twee keer per maand te doen. Bij klonterende kattenbakvulling hoeft dit iets minder vaak (eenmaal per maand).

Bij silica kattenbakvulling raden we je aan om zo nu en dan de vulling in de bak door te roeren, dit verbetert de absorberende werking van de vulling.

Kattenbak grondig schoonmaken

Minimaal een keer per maand is het aan te raden om je kattenbak volledig schoon te maken. Volg hiervoor onderstaande stappen:

  • Leeg de kattenbak volledig zodat alle vulling eruit is
  • Maak de kattenbak grondig schoon met heet water
  • Maak de kattenbak goed droog
  • Vul de bak met nieuwe vulling.

Let op dat je bij het schoonmaken alleen heet water gebruikt en een spons of borstel. Gebruik geen zeep of schoonmaakmiddel, de geur hiervan kan achterblijven en je kat ervan weerhouden de bak te gebruiken.