Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Kan een kat verkouden zijn?

Kan een kat verkouden zijn?

Verkoudheid bij katten komt voor. Net als mensen kunnen katten verkouden zijn. De symptomen zijn bij katten vergelijkbaar als bij mensen, echter zit er bij katten vaak een oorzaak achter die mogelijk ernstiger is en behandeling nodig heeft.

Symptomen van verkoudheid bij katten

De symptomen van een verkoudheid bij katten zijn onder andere:

  • Niezen
  • Verstopte neus of juist een loopneus
  • Benauwdheid of hees ademen
  • Tranende ogen

Oorzaken van verkoudheid bij katten

In het geval dat jouw kat last heeft van een of meerdere van de bovengenoemde symptomen kan dit wijzen op een verkoudheid. Neem altijd contact op met je dierenarts als je kat verkouden is. Je dierenarts kan je kat goed onderzoeken, opzoek gaan naar de oorzaak en een eventuele behandeling toepassen.

De verschillende oorzaken van een verkoudheid bij katten kunnen zijn:

  • Niesziekte
  • Vreemd voorwerp in neus of keel
  • Poliep of tumor

Niesziekte

Een veel voorkomende oorzaak van verkoudheid bij katten is acute of chronische niesziekte. Niesziekte wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën en is daarom erg besmettelijk. Een onbehandelde ontsteking in de neus door niesziekte veroorzaakt uiteindelijk littekenweefsel in de neus. Littekenweefsel geneest niet of nauwelijks en hierdoor ontstaat een gevoeligheid voor verkoudheid bij katten die altijd zal blijven. Er is dan sprake van chronische niesziekte.

Gelukkig kun je je kat (jaarlijks) laten vaccineren tegen niesziekte. De kans dat een gevaccineerde kat besmet wordt met niesziekte is erg klein. Wij raden altijd aan je kat in te laten enten tegen niesziekte (en kattenziekte) om te voorkomen dat je kat acute niesziekte krijgt of in het ergste geval chronische niesziekte.

Vreemd voorwerp in neus of keel

Een andere oorzaak voor een ogenschijnlijke verkoudheid kan een vreemd voorwerp in de neus of keel van jouw kat zijn. Als je kat buiten komt zou dit bijvoorbeeld een grassprietje of een zaadje van een plant kunnen zijn. Als dit blijft steken in de keel of neus van je kat geeft dit irritatie en kan dit verschijnselen van een verkoudheid veroorzaken. De dierenarts kan vaak helpen dit voorwerp uit de neus of keel van je kat te verwijderen, zodat je kat weer vrij kan ademen.

Poliep of tumor

Een poliep of tumor in de neus- of keelholte kunnen verkoudheidsklachten geven doordat de vrije adem belemmerd wordt. In beide gevallen raden we opnieuw aan om direct contact op te nemen met je dierenarts voor een behandeling.

Conclusie

Concluderend kunnen we vaststellen dat een verkoudheid bij katten vaak wijst op een onderliggende medische oorzaak. Daarom raden wij altijd aan om contact op te nemen met je dierenarts als je kat verkoudheidsklachten heeft. Een tijdige behandeling kan veel leed bij je kat voorkomen.

De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als medisch advies en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerd dierenarts voor advies.