Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » 4 tips om te voorkomen dat je kat op het aanrecht springt

4 tips om te voorkomen dat je kat op het aanrecht springt

Het aanrecht: de favoriete plek voor veel katten. Het is vaak de beste plek om voedselresten te vinden. Wil je voorkomen dat je kat op het aanrecht springt? Wij helpen je met 4 praktische tips.

Zo houd je jouw kat van het aanrecht:

  1. Houd het aanrecht schoon
  2. Zorg voor alternatieve hoge plekken
  3. Werk met geuren die je kat onprettig vindt
  4. Maak het oppervlak van het aanrecht onaantrekkelijk

1. Houd het aanrecht schoon

Misschien wel de meest voor de hand liggende en tevens belangrijkste maatregel om te voorkomen dat je kat op het aanrecht springt: houd het aanrecht schoon. Zorg ervoor dat er geen voedselresten op het aanrecht staan. Dit is voor jouw kat vaak dé reden om regelmatig een kijkje te nemen op het aanrecht. Meestal zal je kat bot vangen omdat je je aanrecht netjes schoon hebt gemaakt. Maar die ene keer dat er toch iets lekkers te vinden is, is voldoende stimulans voor je kat om er vaak op onderzoek uit te gaan.

2. Zorg voor alternatieve hoge plekken

Katten houden van hoge plekken, buiten maar ook in huis. Het aanrecht is een relatief hoog platform. Zorg voor voldoende hoge kasten of planken waar je kat op kan klimmen en eventueel op kan uitrusten. Hiermee maak je het aanrecht hopelijk iets minder aantrekkelijk

3. Werk met geuren die je kat onprettig vindt

Katten houden niet van bepaalde geuren, zoals de geur van citroenschillen (of andere citrusvruchten), de geur van kruiden zoals munt, rozemarijn of nootmuskaat of de geur van eucalyptus en lavendel. Als je deze geur verspreid op je aanrecht, zou je kat hierdoor ontmoedigt kunnen worden erop te springen.

4. Maak het oppervlak van het aanrecht onaantrekkelijk

Let iets op het aanrecht wat katten niet prettig vinden aan hun poten, zoals noppenfolie of anti-slip matjes van rubber. Katten lopen niet graag op dit soort materialen en dus kan dit ervoor zorgen dat ze minder graag op het aanrecht komen.

Tot slot willen we benadrukken dat het straffen van je kat (op wat voor manier dan ook) niet de manier is die wij aanraden. Ten eerste werkt dit slechts tijdelijk, alleen als je in de buurt bent kun je je kat betrappen en wegjagen. Op de momenten dat jij er niet bent zal je kat alsnog op het aanrecht klimmen. Daarnaast kan het straffen van je kat de vertrouwensband tussen jou en je kat schaden.