Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Hoe knip ik de nagels van mijn kat?

Hoe knip ik de nagels van mijn kat?

Veel katteneigenaren vragen zich af of en hoe zij de nagels van hun kat moeten knippen. Wij helpen je graag met het beantwoorden van veelgestelde vragen over het knippen van de nagels van katten.

Moet je de nagels van je kat knippen?

Vraag jezelf om te beginnen goed af of het nodig is de nagels van je kat te knippen. Katten hebben van nature scherpe nagels die ze nodig hebben bij klimmen en jagen.

Bij de meeste katten is het in principe niet nodig om hun nagels te knippen. Zeker als je kat regelmatig naar buiten gaat of zijn nagels scherpt aan de krabpaal, is het vaak niet noodzakelijk om de nagels te knippen. De nagels van een kat slijten vanzelf door het lopen en klimmen door het huis of de buitenomgeving.

In sommige gevallen kun je er toch voor kiezen om de nagels van je kat te knippen. Bijvoorbeeld als je het idee hebt dat je kat last heeft van zijn lange nagels. Als je de nagels van je kat hoort tikken op de vloer tijdens het lopen, kan dit een teken zijn dat de nagels van je kat te lang zijn.

Hoe knip je de nagels van je kat?

Wees zorgvuldig en voorzichtig als je de nagels van je kat gaat knippen. Heb je dit nog nooit gedaan, dan raden we aan hulp te vragen bij je dierenarts. De dierenarts kan het je een keer voordoen en uitgebreid toelichting geven.

Kattennagels knippen in 6 stappen:

Ga je zelf aan de slag, volg dan deze 6 stappen om veilig de nagels van je kat te knippen:

  1. Gebruik een scherpe nagelknipper speciaal voor katten.
  2. Kies een goed moment uit om de nagels van je kat te knippen, bijvoorbeeld als je kat rustig is, of ligt te slapen.
  3. Neem je kat op schoot en begin bij de voorpoten van je kat. Deze nagels zijn over het algemeen langer dan de nagels aan de achterpoten. Als je kat er na verloop van tijd geen zin meer in heeft, heb je in ieder geval de scherpste nagels aan de voorkant gehad.
  4. Druk voorzichtig op het zachte roze kussentje onder de poot van je kat, hierdoor komen de nagels tevoorschijn en is het makkelijker deze te knippen.
  5. Knip een klein puntje van de nagel af. Knip niet te dicht bij het bloedvat in de nagel van je kat, dit kun je herkennen aan de roze kleur. Knip bij twijfel slechts een klein puntje van het uiteinde van de nagel.
  6. Als je kat onrustig of bang wordt, stop dan en ga eventueel op een later moment verder.

Veelgestelde vragen over nagels knippen bij katten

Hoe vaak moeten de nagels van een kat geknipt worden?

Als je ervoor kiest om de nagels van je kat te knippen, is het over het algemeen voldoende om dit 3 tot 4 keer per jaar te doen. Merk je dat de nagels van je kat snel weer te lang zijn, dan kun je dit iets vaker doen.

Vanaf welke leeftijd kan ik de nagels van mijn kat knippen?

Als je van plan bent de nagels van je kat regelmatig te knippen, kun je hier het beste mee beginnen als je kat nog jong is. Kittens wennen makkelijker aan nieuwe routines dan oudere katten. Vanaf 8 à 9 weken kun je de nagels van je kitten voorzichtig een klein beetje vijlen of afknippen.

Kun je de nagels van je kat knippen met een nagelknipper?

Wij raden af om een nagelknipper bedoelt voor mensen te gebruiken. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een speciale nagelknipper bedoelt voor katten.

Wat kost nagels knippen van je kat bij de dierenarts?

De kosten van het knippen van de nagels van je kat verschillen per dierenarts. Gemiddeld kost het zo’n €10 tot €20 per keer. Lees hier meer over de kosten voor het houden van een kat.