Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Alles over het ontwormen van je kat

Alles over het ontwormen van je kat

Waarom moet ik mijn kat ontwormen?

Is het ontwormen van je kat noodzakelijk? Ja, het ontwormen van je kat is zeker noodzakelijk. Katten kunnen op verschillende manieren besmet worden met bijvoorbeeld lint- of spoelwormen. Besmetting kan plaatsvinden via soortgenoten, ontlasting van andere dieren, het eten van prooien of het eten van vers vlees.

Soms merkt je kat er niks van, maar bij een ernstige besmetting kan je kat last krijgen van diarree, gewichtsverlies, braken, benauwdheid (bij hart- en longwormen). Sommige type wormen kunnen tevens gezondheidsklachten bij de mens veroorzaken. Daarom is het belangrijk je kat zo nu en dan preventief te ontwormen.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Hoe vaak geef je je kat een wormenkuur? Over het algemeen wordt aangeraden je kat twee tot vier keer per jaar preventief te ontwormen. Dit hangt af van de leeftijd van de kat en of je kat een groter risico loopt op besmetting, bijvoorbeeld omdat je kat naar buiten gaat. Daarom raden wij aan de volgende richtlijnen te volgen:

CategorieFrequentie van ontwormen
Kittens (3 – 12 weken)Om de 2 weken
Kittens (3 – 6 maanden)Maandelijks
Volwassen binnenkat2x per jaar
Volwassen buitenkat 4x per jaar
Volwassen binnenkat die vers vlees of prooien eet (zoals muizen)4x per jaar
Ontwormingsschema katten

Veelgestelde vragen over wormen bij katten

Hoe kan ik zien of mijn kat wormen heeft?

Met het blote oog is dit vaak niet vast te stellen. Als je twijfelt of je kat wormen heeft, neem dan contact op met je dierenarts. Zij kunnen middels onderzoek vaststellen of je kat besmet is met wormen en eventueel een behandeling toepassen.

Wat gebeurd er als je je kat niet ontwormd?

Als je ervoor kiest je kat niet preventief te ontwormen loopt je kat het risico wormen op te lopen. Na een besmetting met wormen kan je kat allerlei gezondheidsklachten krijgen, zoals braken of diarree. Wij raden altijd aan je kat preventief te ontwormen om op die manier je kat gezond te houden.

Kan een binnenkat ook wormen krijgen?

De kans dat een binnenkat wormen krijgt is iets kleiner dan bij buitenkatten, maar binnenkatten kunnen wel degelijk wormen oplopen. Eitjes van wormpjes kunnen bijvoorbeeld naar binnengelopen worden door schoenen en op deze manier bij je kat terecht komen.

Hoe dien ik ontwormmiddel toe aan mijn kat?

De meeste medicatie om je kat te ontwormen komt in de vorm van een pil. Het makkelijkste dien je deze pil toe aan je kat door het te verstoppen in een beetje natvoer. Hierdoor zal je kat meestal niet door hebben dat er een pilletje in verstopt zit en zal hij het zonder problemen opeten.

De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als medisch advies en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerd dierenarts voor advies.