Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Kitten zindelijk maken

Kitten zindelijk maken

Je kat zindelijk maken is een belangrijk onderdeel van het opvoeden. Met zindelijk maken bedoelen we dat je kat in de kattenbak plast en poept. Met onze overzichtelijke tips & tricks maak je jouw kitten snel volledig zindelijk!

Tips voor het zindelijk maken van je kat

 1. Zet je kitten op vaste tijdstippen op de kattenbak.
 2. Beloon je kitten als hij zijn behoefte heeft gedaan op de kattenbak.
 3. Straf je kitten nooit als hij buiten de kattenbak zijn behoeften doet. Een kitten zal het verband niet kunnen leggen tussen zijn gedrag en de straf en zal van het straffen vooral schrikken en gestresst raken. Stress kan ervoor zorgen dat je kat minder snel zindelijk wordt.
 4. Maak de kattenbak dagelijks schoon om ervoor te zorgen dat er geen geurtjes blijven hangen die je kitten kunnen afschrikken.
 5. Let op de signalen die je kitten geeft als hij zijn behoeften wil doen. Je kitten kan zachtjes gaan piepen of op zoek gaan naar een plekje om te zitten en draait bijvoorbeeld rondjes op een plek. Herken je deze signalen, zet je kitten dan op de bak.
 6. Heeft je kitten toch buiten de bak geplast? Maak deze plek heel goed schoon zodat de geurtjes ook weg zijn. Als je kitten de geur nog ruikt is de kans aanwezig dat hij deze plek weer gaat gebruiken.
 7. Wees geduldig: het kan even duren voordat jouw kitten de weg naar de kattenbak goed weet te vinden. Probeer geduldig en consequent te blijven en blijf je kat op een liefdevolle manier helpen naar de kattenbak te gaan.

Tips voor de kattenbak

Om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed zindelijk wordt is het belangrijk om goed na te denken over de kattenbak, de positie van de kattenbak en de vulling die je gebruikt.

 1. Zorg ervoor dat je kattenbak toegankelijk is en makkelijk te bereiken is voor je kat.
 2. Houd het liefst de kattenbak op één plek en verplaats de bak niet.
 3. Zorg ervoor dat de kattenbak groot genoeg. Verwijder in het begin de deksel en in ieder geval het klepje voor de ingang. Tijdens het proces van zindelijk maken is het beter om je kitten de toegang naar de kattenbak zo makkelijk mogelijk te maken. Tevens voorkomt het verwijderen van het toegangsklepje en/of deksel dat geurtjes zich ophopen in de kattenbak.
 4. Zet de kattenbak niet te dicht bij het etensbakje of drinkbakje van je kat.
 5. Stoor je kat niet terwijl hij op de kattenbak zit. Een kat moet de kattenbak als een veilige en rustige plek ervaren waar hij geen gevaar loopt of kan schrikken.
 6. Zorg voor voldoende kattenbakvulling in de bak, liever te veel dan te weinig.
 7. Er wordt vaak aangeraden 1 kattenbak extra neer te zetten ten opzicht van het aantal katten dat je hebt. Ook als je 1 kat hebt raden we aan 2 kattenbakken neer te zetten. Zo is er altijd een schoon en fijn plekje voor je kat om naartoe te gaan.

Heb je bovenstaande tips toegepast maar blijft je kitten buiten de bak plassen? Raadpleeg dan een dierenarts voor hulp.

Plast jouw volwassen kat naast de kattenbak? Lees over de mogelijke oorzaken waarom je kat buiten de kattenbak plast.

Veelgestelde vragen over het zindelijk maken van je kitten

Wanneer kan ik beginnen met het zindelijk maken van mijn kitten?

Kittens zullen meestal vanaf ongeveer vier weken van hun moeder leren hoe zij zindelijk moeten worden. Langzaamaan kun je dit proces een beetje helpen met behulp van bovenstaande tips. Als je een kitten in huis krijgt die gescheiden is van zijn moeder kun je direct starten met het zindelijk maken van je kitten.

Hoe lang duurt het voordat een kitten zindelijk is?

Het verschilt per kitten en per situatie hoe lang het duurt voordat je kitten zindelijk is. Over het algemeen zou het een paar weken tot een paar maanden moeten duren. Duurt het langer dan een paar maanden dan raden we aan contact op te nemen met je dierenarts.

Hoe vaak moet een kat per dag poepen en plassen?

Een volwassen kat plast gemiddeld twee keer per dag en poept gemiddeld één keer per dag.