Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kat bijt. Bijten hoeft niet een vorm van agressie te zijn; bijten kan voor een kat bijvoorbeeld ook een manier van communiceren zijn.
We zullen in dit artikel ons best doen om duiding te geven aan het gedrag van jouw kat. Het gedrag van katten kan soms lastig te doorgronden zijn, dus het is niet altijd zeker waarom een kat bijt. Mocht je twijfelen over de oorzaak, raden we aan contact op te nemen met een dierenarts.
De 4 meest voorkomende redenen waarom katten bijten zijn:
Bijten tijdens het spelen
Als katten aan het spelen zijn zullen ze zich vaak wilder gedragen dan normaal. Speels bijten kan hier ook bij horen. Niet alle katten zullen dit doen, maar het kan zeker voorkomen. Als je kat bijt tijdens het spelen zal het meestal zachtjes zijn, alsof ze gaan bijten, maar ze bijten vaak niet door.
Bijten tijdens het spelen hoeft niet problematisch te zijn als je kat je verder geen pijn doet. Mocht je het toch vervelend vinden, dan raden we aan je kat met een speeltje te laten spelen in plaats van met jou of je hand.
Bijten uit liefde
Het is wellicht minder bekend, maar katten kunnen ook een bijt beweging maken om hun liefde te uiten. Bijt jouw kat uit liefde dan zal hij vaak niet doorbijten, maar alleen een beweging maken alsof hij gaat bijten. Dit kan je kat doen als je lekker aan het knuffelen bent. Zie dit dus niet als een aanval maar als een uiting van liefde!
Bijten om te communiceren
Katten hebben meerdere manieren om met de wereld om hen heen te communiceren. Een kat gebruikt bijvoorbeeld zijn staart en oren om te laten zien aan jou hoe hij zich voelt. Maar ook door middel van bijten kan je kat proberen iets aan jou duidelijk te maken, bijvoorbeeld dat hij overprikkeld of gefrustreerd is, angstig is, iets niet wil, of pijn heeft.
Je kat kan bijvoorbeeld jou bijten om duidelijk te maken dat je kat het niet op prijs stelt wat je aan het doen bent. Je bent bijvoorbeeld je kat aan het knuffelen, maar hij is er op een gegeven moment klaar mee. Vaak begint dan zijn staart te zwiepen en kijkt je kat naar de hand waarmee je aait. Als je deze signalen niet opvangt en doorgaat, kan je kat ervoor kiezen om te happen naar je hand, om op deze manier nog duidelijker te communiceren met jou dat je moet stoppen met aaien.
Ook als je kat ergens pijn heeft kan bijten een vorm van communicatie zijn. Stel je kat heeft last van zijn oren en je aait over zijn oren, kan hij uit reflex happen naar je hand omdat hij pijn heeft.
Bijten door agressie
Tot slot kan een kat bijten doordat hij zich agressief of boos voelt. Dit gedrag kun je bijvoorbeeld zien als je kat een andere kat tegenkomt en zij in een gevecht terecht komen. Helaas kan het ook voorkomen dat een kat een mens probeert te bijten als zijnde een aanval. Je kat zal vaak eerst blazen of grommen om zo te laten zien dat hij boos is.
Vaak zit achter dit soort bijten een andere oorzaak, zoals angst of stress. Probeer liefdevol te reageren en je kat niet te straffen. Probeer te achterhalen waarom je kat bang of boos is en zorg voor een passende oplossing. Tot slot kan het fijn zijn om in deze gevallen je dierenarts in te schakelen voor professioneel advies.