Voor veel katteneigenaren is het een veelgestelde vraag: hoe kan ik het beste mijn nieuwe kat introduceren aan mijn huidige kat of katten? Het introduceren van een nieuwe kat in een huishouden waar al een of meerdere katten aanwezig zijn kan een hele onderneming zijn en is niet altijd makkelijk.
Katten zijn behoorlijk territoriaal en passen zich niet zo makkelijk aan. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je de introductie van je nieuwe kat het beste kan aanpakken, om de kans op succes zo groot mogelijk te laten zijn.
- Maak een plan
- Laat je nieuwe kat wennen aan je huis
- Laat je katten wennen aan elkaars geur
- Geef beide katten bij elkaar te eten
- Een eerste ontmoeting
- Wees geduldig
1. Maak een plan
Voordat je overgaat op de aanschaf van een nieuwe kat is het belangrijk een plan te maken. Hoe beter je van te voren nadenkt over de introductie van de nieuwe kat, hoe groter de kans op slagen. Bedenk bijvoorbeeld wat je gaat doen als je katten elkaar na verloop van tijd nog steeds niet kunnen verdragen. Ga je ervoor zorgen dat ze gescheiden van elkaar kunnen leven? Of zul je toch afscheid moeten nemen?
Maak daarnaast een schematische planning waarin je ook nadenkt over de momenten dat je niet aanwezig bent thuis. Zorg ervoor dat je het plan met eventuele gezinsleden deelt.
Tot slot kan het raadzaam zijn om advies in te winnen van je dierenarts. Afhankelijk van de leeftijd, de afkomst en het karakter van jouw kat kan je dierenarts adviseren waar je op moet letten tijdens het introductieproces.
2. Laat je nieuwe kat wennen aan je huis
Voordat je je katten aan elkaar introduceert is het belangrijk om je nieuwe kat of kitten te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Voor een kat is verhuizen vaak stressvol, én het ontmoeten van een nieuwe kat is stressvol. Kies er daarom voor om dit stap voor stap te doen.
Plaats je nieuwe kat in een afgesloten ruimte en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot in ieder geval een kattenbak, voer en water. Idealiter plaats je ook wat kattenspeeltjes, een krabpaal en een mandje of doos waar je kat in kan slapen. Laat je kat een aantal dagen wennen in deze afgesloten kamer voordat je verder gaat met stap 3.
3. Laat je katten wennen aan elkaars geur
De volgende stap is om je katten aan elkaars geur te laten wennen. Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben katten een sterk reukvermogen en zullen zij moeten wennen aan de geur van een nieuwe kat. Pak je dit op de juiste manier aan dan kun je hiermee de kans vergroten dat je katten sneller aan elkaar wennen.
Om te beginnen kun je een dekentje, speeltje of kussentje van je ene kat in de ruimte van je andere kat neerleggen en andersom. Daarnaast zou je kunnen overwegen om de leefruimte van de katten (tijdelijk) om te wisselen, zodat ze in de geur van de andere kat ondergedompeld worden.
4. Geef beide katten bij elkaar te eten
De volgende stap is om je katten dicht bij elkaar eten te geven. Bijvoorbeeld met een glazen deur ertussen, je katten kunnen elkaar wel zien en ruiken, maar niet aanraken. Geef beide katten te eten, zodat ze de ontmoeting met een positief gevoel tegemoet gaan.
Als dit goed gaat, kun je de volgende keer de deur op een klein kiertje zetten. Voorkom nu nog dat je katten naar elkaar toe kunnen. Geef opnieuw je katten te eten om de ervaring positief te houden.
5. Een eerste ontmoeting
Zijn bovenstaande stappen goed gegaan? Dan kun je overwegen door te gaan naar de volgende grote stap: je katten aan elkaar voorstellen. Hopelijk zijn je katten al een beetje aan elkaar gewend door de voorbereidingen die je getroffen hebt.
Laat je katten in dezelfde ruimte voor een aantal minuten. Geef ze opnieuw eten als ze bij elkaar zijn. Let op: zet de bakjes niet te dicht bij elkaar zodat ze geen ruzie krijgen. Zet je katten weer apart na een aantal minuten.
Herhaal dit de volgende dag en verleng de tijd dat je katten bij elkaar zijn steeds een beetje. Vergeet niet om iedere keer iets te eten te geven om de positieve associatie in stand te houden.
6. Wees geduldig
Nadat je bovenstaande stappen uitgevoerd hebt, kun je er zeker van zijn dat je er alles aan gedaan hebt om je katten op een zorgvuldige manier aan elkaar te introduceren. Er zit nu niks anders op dan geduldig af te wachten of je katten aan elkaar gaan wennen.
Ben je een aantal weken of maanden verder en vliegen je katten elkaar nog steeds in de haren? Zie je geen enkele verbetering in het gedrag van je katten? Wellicht zal je in dat geval de conclusie moeten trekken dat het niet gaat werken tussen je katten. Hoe teleurstellend dit ook kan zijn, het is aan te raden om de situatie niet te lang te laten duren en om een oplossing te zoeken, om te voorkomen dat je katten te veel stress ervaren.
We zouden het leuk vinden als je ons laat weten hoe het introduceren van je katten aan elkaar is gegaan! Heb je problemen ervaren, zo ja welke? Of ging de introductie soepel en hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Laat een reactie achter en help zo andere katteneigenaren!