Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » Waarom eet mijn kat planten?

Waarom eet mijn kat planten?

Heb jij wel eens gezien dat je kat aan een van je kamerplanten knabbelt? Dit gedrag komt vaker voor en je vraagt je vast af waarom je kat dit doet en hoe je dit gedrag kunt voorkomen. Dat leggen wij je in dit artikel uit!

Katten eten gras of planten om haarballen op te braken

De meest voor de hand liggende reden dat jouw kat aan iets plantaardigs knabbelt, zoals je (kamer)planten, is om een haarbal op te braken. Katten wassen hun eigen vacht zeer regelmatig met hun tong en krijgen daarbij een deel van de losse haren binnen. Deze haren kunnen door een kat niet goed verteerd worden en vormen daarom in het verteringsstelsel van de kat een haarbal.

Een gevormde haarbal kan via de ontlasting naar buiten komen, maar als dit niet lukt kan een kat een haarbal opbraken. Om deze braakreactie op te wekken kan een kat opzoek gaan naar iets plantaardigs om te eten, zoals gras of andere planten.

Indien jouw kat niet buiten komt en geen gras kan eten, kan hij opzoek gaan naar alternatief plantaardig voedsel: kamerplanten. Kamerplanten zoals graslelie’s zullen als eerste de klos zijn, dit zijn voor een kat fijne planten om te eten, wellicht omdat het qua vorm op gras lijkt.

Katten eten planten uit verveling of nieuwsgierigheid

Naast het opwekken van een braakreactie kan een kat ook aan planten knabbelen uit verveling, of uit nieuwsgierigheid. Dit kan voorkomen wanneer je kat weinig stimulering ervaart of bijvoorbeeld veel alleen is.

Welke planten zijn giftig voor katten?

Als jouw kat van je kamerplanten gaat eten, let dan goed op, want sommige planten zijn giftig voor katten. Mijn kat knabbelt alleen aan planten die niet giftig zijn, hij lijkt dus te weten welke planten wel en niet gegeten kunnen worden. Echter kun je er niet vanuit gaan dat iedere kat zelf weet welke planten giftig zijn. Let hier dus op bij de aanschaf van planten.

Veelvoorkomende giftige kamerplanten voor katten zijn onder andere (maar niet uitsluitend):

  • Aloë vera
  • Dieffenbachia
  • Drakenklimop
  • Hedera
  • Kalanchoë
  • Kamerpalm
  • Monstera (gatenplant)
  • Philodendron
  • Vredespalm
  • Yucca (palmlelie)

Naast deze populaire kamerplanten zijn veel snijbloemen ook giftig voor katten, waaronder maar niet uitsluitend: chrysanten, tulpen, lelie’s, krokussen en narcissen.

Vermoed je dat jouw kat van een giftige plant heeft gegeten, neem dan altijd direct contact op met je dierenarts.

Voorkomen dat je kat planten eet

Als je wil voorkomen dat je kat van jouw planten eet raden we aan speciaal kattengras aan te schaffen. Je kat zal hier de voorkeur aan geven en op deze manier leidt je de kat af van je planten.

Verder is het belangrijk de oorzaak vast te stellen van het gedrag van je kat. Eet jouw kat planten en braakt hij vervolgens een haarbal op? Dan zou je kunnen proberen de vorming van haarballen te verminderen. Veel borstelen helpt hier tegen, en er zijn eventueel speciale haarbalpasta’s te koop die de vorming van haarballen verminderen.

Vermoed je dat je kat aan je planten eet uit verveling of nieuwgierigheid? Probeer dan meer te spelen met je kat en je kat meer uit te dagen.