Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Gedrag » Waarom miauwt mijn kat zoveel? 7 oorzaken en oplossingen

Waarom miauwt mijn kat zoveel? 7 oorzaken en oplossingen

Er zijn verschillende redenen waarom een kat miauwt. Dit kan zijn om aandacht te vragen, uit verveling, bij stress of bij krolsheid. Ook kan er sprake zijn van een medische oorzaak. Tot slot miauwen sommige kattenrassen van nature meer dan andere rassen en kan dat ook een oorzaak zijn.

Twijfel je over de oorzaak van het miauwen en maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met een dierenarts voor advies.

Miauwen om aandacht te vragen

Miauwen kan een manier zijn voor een kat om aandacht te vragen. Vaak wordt dit gedrag beloond met aandacht van zijn baasje. Op deze manier leert een kat dat miauwen een manier is om jouw aandacht te krijgen. Ook zal een hongerige kat soms proberen jouw aandacht te trekken door te miauwen, in de hoop een portie eten te krijgen.

Wil je het miauwen van je kat verminderen? Geef je kat dan geen aandacht of voer als hij hierom vraagt door middel van miauwen. Geef je kat pas aandacht als hij gestopt is met miauwen. Hierdoor leert hij dat het geen zin heeft om te miauwen als hij jouw aandacht of voedsel wil.

Miauwen uit verveling

Katten die veel alleen zijn of zich vervelen kunnen meer gaan miauwen. De ene kat is beter is alleen zijn en zichzelf vermaken dan de andere kat.

Wil je voorkomen dat je kat uit verveling of eenzaamheid miauwt? Zorg dan voor voldoende speeltijd met je kat, probeer veel thuis te zijn en geef je kat voldoende aandacht. Het zou goed kunnen dat met deze aanpassingen het miauwen van je kat iets afneemt.

Miauwen door stress

Soms miauwt een kat doordat hij stress ervaart. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een verandering in zijn omgeving. Katten kunnen slecht tegen veranderingen en kunnen hierdoor angstig of gestresst raken. Maar er zijn ook andere oorzaken van stress bij katten. Miauwen kan hiervan een uiting zijn.

Om het miauwen te verminderen kun je het beste opzoek gaan naar de oorzaak van eventuele stress en hier iets aan doen.

Een krolse kat miauwt meer

Een poes die krols is miauwt meer en vaker dan normaal. Dit komt door de toename van hormonen in het lichaam. Een poes probeert met het miauwen de aandacht te trekken van eventuele katers in de buurt. Wil je dit gedrag voorkomen, overweeg dan sterilisatie van je poes.

Kattenrassen die meer miauwen

Sommige kattenrassen staan erom bekend dat ze meer miauwen dan andere rassen. Voorbeelden van kattenrassen die meer miauwen dan gemiddeld zijn: Siamees, Bengaal, Burmees, Sphynx en Devon Rex. Sommige van deze rassen miauwen niet alleen vaker maar ook luider dan andere katten.

Heb je een van deze kattenrassen en miauwt je kat veel? De kans is groot dat hier niet veel aan te doen is omdat het nu eenmaal in de aard van het beestje zit.

Miauwen door een medische oorzaak

Merk je dat jouw kat ineens veel meer en vaker miauwt dan voorheen zonder duidelijke reden? Ga dan altijd naar de dierenarts voor een medische check. Als het miauwen onverwachts is gekomen kan dit een aanwijzing zijn dat je kat pijn heeft.

Veel miauwen ’s nachts

Sommige katten miauwen meer en luider gedurende de nacht. Een mogelijke oorzaak hiervan kan zijn dat je kat zich alleen of bang voelt als jij ligt te slapen en je kat alleen is.

Probeer voordat je gaat slapen uitgebreid met je kat te spelen om voldoende aandacht te geven aan je kat. Daarnaast kan het helpen om je kat toegang te geven tot je slaapkamer ’s nachts. Wil je dit liever niet? Dan kan het zinvol zijn om (indien mogelijk) tussen jouw slaapkamer en de plek waar je kat overnacht minimaal 2 deuren te hebben. Op die manier hoort, ruikt en voelt jouw kat jouw aanwezigheid in huis minder, en zal je kat hopelijk minder de neiging hebben om jouw aandacht te trekken door middel van miauwen.