Ga naar de inhoud
Home » Alle artikelen » Verzorging » Kan een kat in een appartement leven?

Kan een kat in een appartement leven?

De meeste katten kunnen prima leven in een appartement of flat. Ik heb zelf jarenlang met mijn kat Herbert (Europese korthaar) in een appartement gewoond van 50 vierkante meter. Sommige katten(rassen) zullen minder blij worden van een kleine ruimte zonder de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Katten die bijvoorbeeld al jaren buiten komen, of bepaalde rassen met veel energie zoals de Noorse Boskat of de Burmees, kun je beter niet in een klein appartement houden.

Om je kat gelukkig te houden in je appartement zul je met een aantal dingen wel rekening moeten houden. We beschrijven hier in 6 tips hoe je het beste een kat in een appartement kan houden.

Tip 1: Jong geleerd, oud gedaan

Als je overweegt een kat te nemen in je appartement, denk er dan goed over na of je een kitten wil of volwassen kat. Over het algemeen geldt dat jongere katten zich makkelijker aanpassen aan een kleiner huis dan oudere katten. Onze tip is dan ook om een jonge kat of een kitten te nemen, zodat je kat al van jongs af aan gewend raakt aan het leven in een appartement.

Echter zijn er ook oudere katten die heel goed in een appartement kunnen leven, bijvoorbeeld als de kat de leeftijd van een senior bereikt heeft. Vaak hebben senior katten minder behoefte aan veel beweging en zijn daarom ook erg geschikt voor het leven in een appartement.

Tip 2: Voorkom verveling

Een van de grootste uitdagingen van het hebben van een kat in een appartement is het voorkomen van verveling. Katten zijn van nature nieuwsgierig, zijn energiek en houden ervan nieuwe dingen te ontdekken. Als katten naar buiten gaan ontdekken ze de wereld buiten en kunnen ze hun energie kwijt.

Binnenkatten worden minder geprikkeld en kunnen hun energie minder goed kwijt. Zorg er daarom voor dat je je binnenkat voldoende uitdaagt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je kat op een speelse manier eten te geven, er zijn speeltjes waar je brokjes in kunt verstoppen. Op deze manier zal je kat eerst uitgedaagd worden voordat hij bij zijn eten kan.

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende thuis aanwezig bent om je kat gezelschap te houden. Katten vervelen zich minder snel als je thuis bent en ze af en toe wat aandacht geeft.

Tip 3: Zorg voor voldoende speeltijd

Een van de beste manieren om verveling te voorkomen is spelen met je kat. Katten zijn dol op spelen en jagen, hierdoor worden ze lichamelijk en mentaal gestimuleerd. Speel in ieder geval 1 keer per dag een aantal minuten met je kat.

Alleen het neerleggen van speeltjes of nepmuizen is niet voldoende, je kat zal hier ook wel mee spelen maar het werkt beter als je zelf het speeltje beweegt en je kat hier achteraan kan rennen.

Tip 4: Zorg voor plekken om te krabben

Katten hebben een natuurlijk behoefte om te krabben. Dit doen zij onder andere om hun territorium te markeren, de buitenste laag van hun nagels kwijt te raken, en eventuele stress te kunnen afreageren.

Zorg altijd voor een of meerdere krabpalen in huis. Je kat zal hier gretig gebruik van maken en bovendien voorkomt het enigzins dat je kat zijn nagels in je meubels zet.

Tip 5: Zorg voor voldoende slaapplekken

Katten houden ervan zich terug te trekken op rustige, veilige plekken. Op die manier kunnen zij rustig slapen zonder bang te zijn. Zorg ervoor dat je verspreid door je appartement verschillende plekjes maakt waar je kat zich kan terugtrekken, bijvoorbeeld ergens hoog op een kast of ergens achter.

Tip 6: Scherm je balkon af

Heb je de beschikking over een balkon of dakterras bij je appartement? Dit kan een heerlijke plek zijn voor je kat om zo nu en dan naartoe te gaan. Heel belangrijk hierbij is dat je deze buitenruimte goed afschermt. Hiermee voorkom je dat je kat ontsnapt, klem komt te zitten of in het ergste geval naar beneden valt.